Home / Sports / سنجش گزینه های آمریکا پس از انتشار گزارش آژانس

سنجش گزینه های آمریکا پس از انتشار گزارش آژانس

گزارش می افزاید: در روزهای آینده، بازرسان آژانس بین المللی انرژی هسته ای، گزارش تازه خود درباره تاسیسات هسته ای ایران را به جهان ارسال می کنند و این گزارش، حلقه نخست از سلسله رخدادهایی است که می تواند به یک تنش تازه میان ترامپ و جمهوریخواهان کنگره یا حتی میان او و گروه مشاوران ارشد کاخ سفید بیانجامد.
کارشناسان بر این باورند که گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی هسته ای، با همان زبان خشک و بسیار فنی ، تایید می کند که ایران – صرفنظر از برخی اشکالات کوچک- در مجموع به توافق هسته ای پایبند مانده است و اینجاست که مشکلات دولت ترامپ آغاز می شود.
صرفنظر از اینکه گزارش آژانس چه بگوید، ترامپ می خواهد در ماه اکتبر اعلام کند که ایران به توافق پایبند نیست.
«دونالد ترامپ» بعنوان رییس جمهوری آمریکا، خودش این قدرت را دارد که توافق را باطل اعلام کند و تحریم ها علیه تهران را دوباره برقرار سازد.
«گاردینر هریس» تحلیلگر نیویورک تایمز معتقد است: «جمهوریخواهان سنا، ناخشنودی خود را از اقدام های ضدبرجامی ترامپ ابراز کرده اند و توصیه مشاوران امنیتی خود او هم این است که توافق را حفظ کند اما کاخ سفید گرایشی جدی به جایگزین هایی دارد که درست تا آستانه ترک برجام پیش می رود. یک گزینه این است که دولت ترامپ اعلام کند ایران برجام را نقض کرده اما بگوید که آمریکا در نظر دارد این توافق را نگه داشته و به سرعت دست به اعمال تحریم ها نزند».
وی ادامه می دهد: در چارچوب این گزینه، کنگره 60 روز فرصت خواهد داشت تا خود تصمیم بگیرد که آیا تحریم های هسته ای را دوباره اعمال کند یا نه؛ شرایطی که بسیاری از جمهوریخواهان کنگره مایل نیستند با آن روبرو شوند هرچند دو سال پیش، به شدت به برجام می تاختند.
گزارش می نویسد: «باب کورکر» رییس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی که در سال 2015 میلادی مخالفت جمهوریخواهان با برجام را رهبری می کرد، در این زمینه: به ترامپ هشدار داده که 'شما تنها یک بار می توانید این توافق را پاره کنید'. کورکر گفت اگر حالا این کار را بکنید، یک بحران خودساخته را دامن زده اید.
نویسنده تاکید می کند: تماس های تلفنی که با دفتر بیش از بیست سناتور مخالف برجام گرفته شد، نشان می دهد که کمتر کسی خواهان اعلام موضع روشن در این زمینه است. با توجه به ناخشنودی جمهوریخواهان، برخی از گروه هایی نیز که زمانی مخالف برجام بودند، اکنون سکوت کرده اند.
سخنگوی «آیپک» (کمیته امورعمومی آمریکا- اسراییل) که سال 2015 یک کارزار چندین میلیون دلاری را علیه این توافق به راه انداخت، از پاسخگویی به پرسش هایی در این باره که آیا اکنون هم خواهان پاره کردن برجام است، خودداری کرد.
گزارش می افزاید: «مارک دوبوویتز» مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دمکراسی ها، گروه دیگری که خواهان کنار گذاشتن این توافق بود، گفت؛ وی خواهان نابودی شتابزده برجام نیست. البته هنوز هم برخی هچون «تام کوتون» سناتور آرکانزاسی خواهان لغو این توافق هستند.
برخی از کشورهای امضاء کننده برجام هم در هفته های گذشته، دیپلمات های خود را به کنگره اعزام کرده اند تا هشدار دهند که بیرون رفتن از این توافق به انزوای آمریکا خواهد انجامید.
«نیکی هالی» نماینده آمریکا در سازمان ملل، در بیانیه ای که پس از دیدار از وین منتشر شد، اعلام کردکه از کار بازرسان هسته ای قدرشناسی کرده و 'یادآور شده که دسترسی به تاسیسات در ایران برای اجرای این ماموریت، تعیین کننده خواهد بود'.
دوبوویتز از بنیاد دفاع از دمکراسی ها، در میان کسانی است که دولت ترامپ را ترغیب می کند تا پایبند نبودن ایران را اعلام کنند اما توافق را پابرجا نگه دارند. وی در مصاحبه ای گفت: «من این رویکرد را با مشاوران ارشد دولت در میان گذارده ام و فکر می کنم روزنه ای برای رسیدن به یک مسیر سوم وجود دارد».
دوبوویتز ادامه می دهد: اینکه به سادگی از توافق کنار بکشیم، به ایران اجازه می دهد که نقش قربانی را بازی کند و اروپایی ها را تحت تاثیر قرار دهد.
گزارش در پایان تاکید می کند: اما «آرون دیوید میلر» تحلیلگر پیشین خاورمیانه در وزارت خارجه آمریکا با رد راهبرد دوبوویتز، می گوید: 'تنها راه برای فهم این راهبرد آن است که ایرانی ها را به کنارکشیدن از برجام سوق دهیم'. وی می افزاید: «هرگونه اقدام در ناکارآمدکردن برجام بدون وجود شواهدی جدی از نقض شروط آن توسط ایران، به اعتبار آمریکا در جهان آسیب می زند و فقط تضمین می کند که کره شمالی هم از تن دادن به گفت و گوهایی مشابه برای پایان بخشیدن به برنامه هسته ای ، سر باز زند.

**انتشاردهنده: سهراب انعامی علمداری
لینک اصلی مطلب
https://www.nytimes.com/2017/08/27/world/middleeast/if-report-says-iran-is-abiding-by-nuclear-deal-will-trump-heed-it.html?emc=edit_tnt_20170827&nlid=61896751&tntemail0=y&_r=0&mtrref=undefined
پژوهشم**2040

انتهای پیام /* www.irna.ir

Check Also

The visit of Prime Minister of Korean republic to Tehran

At the time, Iran's relations with North Korea were very good because of its support …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *