Home / Culture / دانشگاه های همدان و معضل صندلی های خالی از دانشجو

دانشگاه های همدان و معضل صندلی های خالی از دانشجو

به گزارش ایرنا نگاهی به آمار میزان دانشجویان این استان در سه سالتحصیلی متوالی گویای روند نزولی شمار دانشجویان در این استان است.
داده های آماری نشان می دهد که در سالتحصیلی 93 - 94 بیش از 130 هزار دانشجو در دانشگاه ها و مراکز علمی این استان مشغول به تحصیل بودند که این رقم در 2 سالتحصیلی بعدی به ترتیب به یکصد هزار و 90 هزار دانشجو تقلیل یافت.
در بین دانشگاه ها و مراکز علمی این استان دانشگاه علمی و کاربردی بیشترین آسیب را از کاهش دانشجویان دیده است چرا که میزان دانشجویان این مرکز علمی نسبت به سالتحصیلی گذشته 24 درصد کاهش داشته است.
موسسات غیر دولتی نیز از این قاعده مستثنی نبوده تا جایی که کاهش 18 درصدی دانشجویان این موسسات آنها را به سمت تعطیلی سوق داده است و هم اینک تعدادی از موسسات غیردولتی این استان با کمتر از 100 دانشجو فعال هستند.
همچنین تعداد دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه های بوعلی سینای همدان 17.7 درصد، فرهنگیان 13 درصد و پیام نور نیز نسبت به سال تحصیلی گذشته پنج درصد کاهش داشته است.
تنها در بین دانشگاه های این استان، تعداد دانشجویان مشغول به کسب علم و دانش در دانشگاه علوم پزشکی روند رو به رشد داشته است که آمارها رشد 11 درصدی را نشان می دهند.
کارشناسان و صاحبنظران هر یک دلایلی را برای کاهش دانشجویان و بی رغبتی آنها به رشته های انسانی و علوم پایه عنوان می کنند.
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان در این ارتباط معتقد است: تحصیلات دانشگاهی تضمینی برای ایجاد اشتغال نیست و این دغدغه ای جدی برای خانواده دانشجویان شده است.
منصور غلامی افزود: با وجود کاهش شمار دانشجویان رشته های مختلف شاهد افزایش دانشجویان رشته های مرتبط با علوم پزشکی هستیم که چرایی آن را باید در توجه دانشجویان به آینده شغلی رشته های دانشگاهی دنبال کرد.
وی یادآوری کرد: تعداد داوطلبان کنکور امسال 837 هزار نفر بوده که 750 هزار نفر از این تعداد پذیرفته شدند و 90 هزار نفر باقی ماندند.
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان اضافه کرد: با وجود فراهم شدن زمینه ورود به دانشگاه برای 90 هزار متقاضی که قبول نشده بودند ولی آنها به علل مختلفی از جمله تاخیر در انتخاب رشته از تحصیل بازماندند.
غلامی افزود: تحلیل وضعیت موجود بیانگر کاهش گرایش افراد به رشته های گروه کشاورزی و علوم انسانی است ولی استقبال از رشته های حسابداری و علوم اقتصاد به علت شانس دانشجو برای شاغل شدن وضعیت مطلوبی دارد.
وی پیش بینی کرد: این روال منفی تا چهار سال آینده حفظ شده و احتمال افزایش شمار دانشجویان بعد از گذشت این مدت زمان زیاد است.
وی تصریح کرد: این وضعیت بیشترین آسیب را به مراکز علمی غیرانتفاعی و غیردولتی وارد کرده که حمایت بخش خصوصی برای احیای این واحدها ضروری به نظر می رسد.
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان ادامه داد: کاهش شمار دانشجویان موجب مطرح شدن مباحثی مبنی بر تجمیع و انحلال مراکز دانشگاهی در وزارت علوم و شورای انقلاب فرهنگی شده است.
غلامی بیان کرد: کاهش تعداد دانشجویان، توسعه کمی دانشگاه ها را متوقف کرده و زمینه ساز توسعه کیفی مراکز علمی شده است.
وی اضافه کرد: به منظور پیشگیری از خالی شدن صندلی های مراکز علمی، سه اولویت ارتقای سطح علمی مراکز، ماموریت گرایی دانشگاه ها و تعامل با مراکز علمی ملی و بین المللی در دستور کار وزارت علوم است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان نیز بیان کرد: افزایش گرایش به رشته های تجربی تنها مختص به زمان وورد به دانشگاه نیست بلکه این میل و رغبت از آموزش و پرورش و مقطع دبیرستان آغاز می شود.
حبیب الله موسوی بهار افزود: افرایش ورودی های رشته های تجربی و پزشکی موجب توسعه فضاهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی این استان شده است.
وی مثال زد: دانشگاه علوم پزشکی ملایر و پیراپزشکی نهاوند توسعه یافته و دانشکده اقماری اسدآباد در حال مستقل شدن است.
رئیس دانشگاه پیام نور مرکز همدان نیز بیان کرد: راه اندازی و افزایش دانشگاه ها و مراکز علمی اقماری عامل اصلی خالی ماندن صندلی دانشگاه ها است.
صفی الله صفایی به ایرنا گفت: پیام نور همدان ظرفیت پذیرش 22 هزار دانشجو را دارد ولی هم اینک 16 هزار دانشجو در این مرکز مشغول به تحصیل هستند.
وی اضافه کرد: با توجه به وجود فضای رقابتی بین دانشگاه ها، تاسیس دانشگاه های دولتی با شهریه های پایین در گرایش افراد به تحصیل در این مراکز علمی تاثیر دارد.
رییس دانشگاه پیام نور مرکز همدان افزایش تعداد دانشگاه های غیرانتفاعی و خصوصی را از دیگر علل کاسته شدن شمار دانشجویان برشمرد و گفت: یکی دیگر از علل کاهش شمار دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه پیام نور را می توان کاهش جمعیت در این گروه سنی ذکر کرد.
به گزارش ایرنا صفایی افزود: 600 هزار نفر از حدود 900 هزار دانشجوی کنکور امسال در رشته های تجربی و مابقی به علوم پایه رو آورده اند.
وی اضافه کرد: این در حالیست که علوم پایه از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و کشور در چند سال آینده با خلاء فارغ التحصیلان علوم پایه مواجه خواهد شد.
وی تاکید کرد: هر چند کاهش دانشجو در کاهش میزان درآمد دانشگاه تاثیر دارد ولی دانشگاه پیام نور برای جبران این موضوع پیشنهاد انعقاد موافقتنامه با مدیریت آموزشی برای برگزاری کلاس های ضمن خدمت کارکنان در این دانشگاه را داده است.
استاندار همدان نیز در این باره اظهار کرد: خانواده ها از معبر دانشگاه دنبال آینده شغلی فرزندان خود هستند بنابراین هنگام انتخاب رشته به رشته های دارای آینده شغلی توجه بیشتری می شود.
محمد ناصر نیکبخت افزود: انتخاب رشته های مشاغل گرا از منظر دیگر می تواند وزارت علوم را در دستیابی به اهداف و ماموریت ها کمک کند.
وی از روسای دانشگاه خواست: در ایجاد رشته های دانشگاهی توازن را رعایت کنند و رشته های تکراری و موازی را حذف کنند.
استاندار همدان تصریح کرد: تاسیس و راه اندازی بسیاری از دانشگاه ها و مراکز علمی مبنای کارشناسی نداشت بلکه با هدف سیاسی، نگاه خاص تبلیغی و جلب آرا ایجاد شدند.
نیکبخت افزود: یکی از ماموریت های اصلی دولت دوازدهم عملی و محقق کردن مطالبات مردم به ویژه در زمینه توسعه علم و دانش و دانش بنیان کردن فعالیت ها در کشور است که این مطالبه با همکاری مسئولان دانشگاه ها محقق می شود.
هم اینک 90 هزار و 782 دانشجو در استان همدان حضور دارند که 68.6 درصد دانشجویان در 56 مرکز دولتی و 31.4 درصد دانشجویان این استان در 19 مرکز آموزشی غیردولتی مشغول به تحصیل هستند.
شهرستانهای همدان، ملایر و نهاوند بیشترین میزان دانشجویان را به خود اختصاص دادند و همدان با 30 مرکز بیشترین میزان مراکز دانشگاهی را دارد.
53.8 درصد دانشجویان همدان پسر و 46.2 درصد دختر هستند.
7526/1181
گزارش از: علیرضا جهانگیری**انتشار:الهام تدین

انتهای پیام /* www.irna.ir

Check Also

COVID-19 kills 148 Iranians over past 24 hours

Sima Sadat Lari said that, with the 148 new deaths, the country’s total COVID-19 death …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *